Mänskliga rättigheter i fokus

Jakob Lindén är en flitig debattör, föreläsare och författare. Jakob brinner för frågor som rör barn och unga, inte minst barn med funktionshinder eller funktionsfördelar som Jakob också beskriver sitt funktionssätt. Jakob föreläser om frågor som: goda vuxenförebilder, bemötande, missbruk, brott på nätet, mobbning, utanförskap och upprättelser. Föreläsningarna är flexibla och anpassas helt till beställarens önskemål.

Jakob har själv diagnoserna ADHD och Aspberger eller AST som det idag heter. Jakob vet precis vad det innebär att leva med en diagnos och berättar gärna om det.

Jakob har en bred historia av mobbning, missbruk och utanförskap. Under Jakobs första tid på gymnasiet utsattes han för grov mobbning, vilket bidrog till att Jakob missbrukade droger missbruket blev början på en lång och turbulent resa. Jakob har även varit placerad på flera olika familjehem, behandlingshem/ enheter där han upplevt stora skillnader.

Vändpunkten kom när Jakob fick behandling och rätt hjälp. Jakob fick den struktur som krävdes och möjlighet till ett värdigt liv. I sina föreläsningar belyser Jakob därför vikten av likvärdig vård och familjehemsplacering, allas rätt till hjälp och människovärdet. Lika som goda och dåliga vuxenförebilder.

Jakob fick upprättelse genom BEO och att förövarna dömdes i domstol. Därför vill Jakob också visa de ungdomar och vuxna han möter att det finns hopp och möjligheter. Framförallt hur viktigt det är att samhället lyssnar på den som är utsatt och att vi vågar berätta. Sedan 2011 driver Jakob Lindén kampanjen ”Min historia för att hjälpa andra”, där han i form av föreläsningar, sina erfarenheter och diskussion försöker att hjälpa andra.


Jakob har också under en längre tid varit attitydambassadör för Riksförbundet (H)järnkoll. Det innebär att han som ung vuxen är ute och föreläser om sina erfarenheter av psykisk (O)hälsa och olika krissituationer som drabbat honom. Attitydambassadörerena utbildas kontinuerligt av NSPH.

Några år senare blev Jakob själv förövare, han dömdes till rättspsykiatrisk vård, efter att ha förföljt en läkare som han blev arg på. För att han ansåg att han inte fick rätt hjälp. Idag har Jakob Öppenvård. Jakob föreläser gärna om sina erfarenheter av psykiatrisk vård.

"Fortsätt i samma anda. Du känns väldig, äkta genuin och du utstrålar kärleks budskap och verkar inte bitter e bra att du har en förlåtande inställning"

Föreläsning, för lärare och elever, Boden, 2014.

Relaterade blogginlägg

Jag skriver ibland på bloggen om mina upplevelser. Här är några inlägg, om ni vill läsa mer konkret vad jag kan berätta för er.

 

Detaljer är A-O för att ta ansvar. Jag skriver om de skillnader jag stött på inom två olika familjehem. Ber-ättar också hur det var för mig att komma till ett "behandlingshem".

Dags att talar klarspråk om psykisk ohälsa. Jag 

Pojken och leken som inte var någon lek. Jag skildrar mig själv som liten pojke. En viktig del i mina föreläsningar är min uppväxt. 

Läs exempel på hur ett upplägg kan se ut här.

 

"Jakob! Du är en klok, mogen ung man med mycket empati. Jag lärde mig mycket. Du har ett hjärta av guld. F.d. lärare 71 år. Tack!"

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.