Goda ord

"Jakob berättar på sitt eget sätt om sitt liv, både öppet och eftertänksamt. En viktig berättelse om hur det kan vara att bli mobbad och hamna i ett utanförskap. Det är fint att han visar att det går att ta sig vidare, ibland mot alla odds. Under föreläsningen förstår man att alla sår kanske inte har läkt men att han har hittat ett sätt att förhålla sig till livet och att han har accepterat att han är den han är. En bra och viktig föreläsning där vi får en glimt av hur ett liv med olika diagnoser kan se ut och vilken kamp för honom själv och anhöriga. Jakobs historia berör och vi behöver höra den."

Johanna Niva, Studiförbundet Vuxenskolan Piteå, 2022.

"När Jakob gästade podden slogs jag direkt av hans fantastiska förmåga att reflektera och berätta. Öppet och generöst delade Jakob med sig av sin berättelse som berörde djupt. Jag är tacksam för det fina samtalet och inspirerades av det eftertänksamma sätt som Jakob delade med sig av."

Podcastinspelning, Poddterapeuten, 2022.

”Så viktigt och värdefullt att personer som du öppet berättar om både egna erfarenheter och delar dina synpunkter kring hur vården skulle kunna bli bättre. Det kräver mod, gör skillnad och bidrar till nödvändig utveckling. Det stärker också hopp om återhämtning och ökad egenmakt, där du är en förebild. Stort tack för att du medverkade i vår kunskapsdag!”
 
Emelie Lundin, Projektledare ”Inflytande i rättspsykiatrin”, NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa), 2022.

”Jakob bjöd verkligen på sig själv i vår digitala samtalsserie Carina möter. Med stort mod berättade han om hur utanförskap och mobbing skapade ohälsa, missbruk och åtal samt hur han till slut tog sig ur det. Ett mycket uppskattat och hoppingivande samtal som alla borde lyssna på.”

Carina Söderlund, Studieförbundet Bilda, 2021.

"Väldigt intressant, gripande att höra och ett viktigt budskap att alltid tro på brottsoffrets berättelse och finnas som stöd. Att ge trygghet! Det är viktigt att du belyser att man inte behöver gå igenom rättsprocessen själv."

Föreläsning, Brottsofferjouren Västerort, 2016.

"En lärorik och viktig föreläsning som vi kommer att ta med oss både som medmänniskor och i vår profession som arbetsterapeuter. Det är väldigt beundransvärt att du berättar din historia och vi tror att du är en stor förebild för många. Tack och lycka till i framtiden."


Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2016.

"Det är kul att följa dig Jakob! Jag har alltid vetat att det skulle bli något stort av dig. Du är nog den yngsta som på riktigt ville skriva till statsministern och fick svar. Du ville att politiken och förutsättningarna för barn med NPF skulle förbättras.


Kommer du ihåg vad din dröm var som 9-åring?"

Meddelande från en kolloledare, 20 november 2015.

"Du är så fantastisk modig och duktig. En stor inspiration för oss och en möjlighet att se vår son med nya ögon.Tack.:)"

Anhörigföreningen, Vallentuna kommun, 2015. 

"Det var en otroligt bra, intressant och lärorik föreläsning! Du är en fantastisk människa och en inspiration för många.Tack!" 

Anhörigföreningen, Vallentuna kommun, 2015. 

"Fantastiskt att du blivit så stark och du ger "publiken" en känsla av att det finns hopp och framtidstro. Jag ska sprida av det du gav i kväll till mina kollegor. Lycka till med studierna! Fortsätt föreläsa. Du är en stjärna." 

Anhörigföreningen, Vallentuna kommun, 2015. 

"Jag tycker att detta var en av det bästa föreläsningar jag hört. Du berörde mig! Du ger mig kraft och energi att fortsätta arbeta med barn o ungdomar på det sätt jag tror på. Du bekräftade mitt sätt att arbeta på."

Utbildning, Bup, Huddinge, 2015.

"Tack för en berörande och innehållsrik föreläsning och att du ville ha en dialog med oss! Det är mycket jag känner mig styrkt i gällande mitt förhållningssätt i mötet med barn/ ungdomar och familjer./Tack!"

Utbildning, Bup, Huddinge, 2015.

"Lysande föreläsning!
Du har delgett mycket som inte går att läsa sig till i böcker. Dina erfarenheter är ovärderlig kunskap. Stort tack för en otroligt bra föreläsning!" 

Utbildning, Bup, Huddinge, 2015.

"Är djupt berörd och imponerad över dig, din historia och ditt engagemang. Fantastiskt att ha fått träffa dig. Fortsätt föreläsa och lycka till med studierna."

Utbildning, Bup, Huddinge, 2015.

"Det är mycket bra att du delar med dig av din historia!"

Föreläsning, Brottsofferjouren, Umeå, 2015.
"Tycker presentationen blev väldigt levande och mycket intressant när du blandade egna erfarenheter med filmer, artiklar och statistik. Mycket bra! Tack för att jag fick lyssna  på din historia. Och fick ta till mig av denna information."

Föreläsning, Brottsofferjouren, Umeå, 2015.
"Mycket intressant att lyssna till din historia. Du gör en viktig insats."

Föreläsning, Brottsofferjouren, Umeå, 2015.

"Du har inspirerat många idag! Även om jag inte känner dig, så är jag stolt över dig. Önskar dig all lycka och framgång i livet för det förtjänar du. Jag tror att du kommer åstadkomma med mycket i det svenska samhället. Det behövs folk som dig för ett gott välfärdssamhälle!"

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Jätte bra föreläsning där du gick in på olika upplevelser/ delar på ett sådant sätt att man kunde sätt sig in. Jag skulle önska att denna information gick ut mer till samhället och särskilt olika typer av ledningsgrupper."

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Superbra föreläsning, imponerad över hur duktig o engagerad du är, du är ju ganska ung! Tar med mig mycket från det du berättat, många intressanta berättelser o kloka ord!"


Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Tusen tack för en fantastisk föreläsning som ökar min förståelse för hur det kan vara för personer med diagnoser."

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Väldigt intressant och otroligt starkt av dig att dela med dig av din historia. Din förmåga att ha förståelse för andra människor är fantastisk, trots att många människor har svikit dig. Kör på & fortsätt med det du gör, du kommer att förändra många många människor till det positiva."

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Du framför din historia med stort engagemang och med hela din kropp och själ vilket gör dig mycket intressant och sympatisk. Önskar dej all lycka i framtiden!"

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Det var en mycket bra föreläsning tydlig och informativ."

Föreläsning, Arbetsterapeutprogrammet, Luleå Tekniska Universitet, 2015.

"Fint presenterat, modigt att du vågat ta tag i allt. Lycka till i fortsättningen."

Föreläsning, för brottsofferstödjare, Ängelholm, 2014.

"Överlag en mycket intressant föreläsning som jag hoppas många elever får lyssna på tidigt (t.ex. på högstadiet."

Föreläsning, för brottsofferstödjare, Ängelholm, 2014.
 

"Fortsätt i samma anda. Du känns väldig, äkta genuin och du utstrålar kärleks budskap och verkar inte bitter e bra att du har en förlåtande inställning."

Föreläsning, för lärare och elever, Boden, 2014.

"Mycket intressant att få höra din historia!
Det får en verkligen att fundera...."

Föreläsning, för lärare och elever, Boden, 2014.

"Älskar din personlighet, din ärlighet och innerlighet. Tack för att du lär och vägleder oss! Vi behöver dig och vi behöver alla varandra! Lycka till med din socionomutbildning - du passar alldeles utmärkt! Vi hör av oss om föreläsning i Luleå!"

Föreläsning, för HVB-hems personal, i Boden, 2014.

"Du beskriver din historia på ett målande och beskrivande sätt. Du berör och väcker frågor och tankar kring hur det kan bli så här att människor kan fara så illa utan att samhället reagerar. Lycka till och sprid din historia. Människor som dej behövs!!"

Föreläsning, för HVB-hems personal, i Boden, 2014.

"Har en vän som själv missbrukar rätt ordentligt, hon hör bara av sig när hon är hög och vill att jag ska komma och ta droger tillsammans med henne, så kan väl säga att jag gärna är med henne och pratar med henne, är hennes vän men att jag inte vill bli inblandad i det. Kan ju säga att förut hade jag lätt låtit mig dragits med, testat en gång, men sen läste jag din bok och insåg att jag inte vill hamna där, så tvivla aldrig på att du hjälper folk." 

Tjej, 21 år, 2013.  

"Mycket behövlig föreläsning. Behövs ut i skolorna, bland personal som arbetar i skolan. Lycka till framöver. Bra jobbat!"

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.

"Jakob! Du är en klok, mogen ung man med mycket empati. Jag lärde mig mycket. Du har ett hjärta av guld. F.d. lärare 71 år. Tack!"

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.

"Du är väldigt charmig och rolig att lyssna till. Tack."

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.

"Jätte fint framträdande.
Du är en stark kille som vet vad du vill och kommer nå dit du vill.
Tusen tack!"

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.

"Stark skildring av dina upplevelser. Du borde få förmedla dina erfarenheter för de chefer o politiker som ställer ramarna för dagens skolsystem."

Föreläsning, Frölunda Kulturhus, 2013.

"Väldigt intressant, det är sällan man hör en sådan rak, öppen och ärlig person tala! Roligt! Fortsätt att föreläsa och väcka andra och sätt ord på och gestalta sådant man bara annars hör talas om. Tack!" 

Föreläsning, Piteå Kyrkcenter, 2013.

"Det enda negativa jag kan komma på är att din tid var allt för knapp. Hade verkligen velat höra mer av din historia. Blev verkligen berörd! Fortsätt med att framföra ditt budskap! Bra jobbat!"

Föreläsning, Gällivare sjukhus, 2013. 

"Intressant föreläsning men otroligt hemskt och tragiskt att det förekommer sån mobbning i så stor utsträckning. Det ska ingen behöva vara med om. Lycka till i framtiden!"

 

Föreläsning, Sunderby Folkhögskola, 2013.  

"Jakob har, på sitt personliga sätt, berättat om sitt liv, och om sina erfarenheter med att leva med ett utanförskap. Hans framföranden har varit mycket uppskattade! Vi kommer därför att fortsätta att anlita Jakob i vårt arbete mot utanförskap i samhället."

 

Bo Jakobsson, Ordförande Autism & Aspergerföreningen, Boden, 2013.

"Mycket bra din historia. En bra dialog med dig Jakob."

 

Föreläsning, Sunderby Folkhögskola, 2013. 

"Du är en mycket behaglig person och lycka till med ditt liv ♥"

 

Föreläsning, Sunderby Folkhögskola, 2013. 

"Vilken fantastisk föreläsning. Fortsätt föreläs och kämpa för att öka förståelsen hos andra. Lycka till i framtiden!"

Föreläsning, Sunderby Folkhögskola, 2013.

"Imponerad av din styrka, hur du lyckats gå vidare och fått upprättelse. Lycka till i framtiden"

 

Föreläsning, Sunderby Folkhögskola, 2013.

"Jakob har under sin skoltid fått uppleva både utanförskap och extrem mobbing.

Detta är han i dag villig att informera om i olika sammanhang, med en drivkraft att kunna vara till hjälp för andra.

Tillsammans med Jakob har vi träffat många grupper, med både yngre och äldre åhörare.

Med frimodighet, inlevelse och med inspiration, har Jakob förmågan att beskriva sina upplevelser från denna tid.

Han beskriver allt på ett oerhört personligt och gripande sätt, och får alltid publiken att lyssna.

Hans framförande är professionellt, och budskapet passande i alla sammanhang."

 

Kerstin Hübinette, Boden, 2013.

"Du inspirerar mig att leva, du är en bra förebild och sann människa och jag lider med dig och alla andra som blivit utsatta för samma sak som de gjorde mot dig på skolan."

 

En stark tjej som kämpat sig genom livets svåra smärtor, 2012.

"Jag blir glad när unga människor väljer att jobba mot mobbning och andra kräkningar. Om vi ska nå målet en värld fri från mobbning måste vi vara många som jobbar mot detta mål. Jakob Lindén är en av dem som bestämt sig. Hans idé att lyfta fram den lilla vanliga människan som gör skillnad i andras liv tilltalar mig mycket. Lycka till i ditt arbete Jakob. Tillsammans är vi starka."

 

Lisbeth Pipping, författare, föreläsare och forskare, Alingsås, 2012, http://www.pipping.se/.

"Boken visar tydligt hur ensam och liten man är som utsatt och hur lite vuxenvärlden faktiskt agerar. Den ger en trovärdig och ärlig syn på hur verkligheten ser ut. Den visar även på vilka funderingar man har som utsatt som mer eller mindre alla har samma t.ex. den skuld man själv känner och frågan varför just jag. Den visar även hur mycket kränkningar och våld kan påverka en genom att försöka fly in i sin egen värld och ta till oacceptabla medel för att överleva. Den visar även hur viktigt det är att någon i samhället agerar och tror på den utsattes berättelse. Men framför allt visar den hur man kan ha en inre styrka utan att veta om det och ta fram den när livet hänger på en skör tråd. Det är en gåva."

 

Björn Hultman, föreleser mot mobbning, Stockholm, 2012. http://antimobbning.wordpress.com/.

"Du har rest dig från att ha blivit så illa behandlad och tilltufsad av många.
Du har skrivit en bok om det.
Du har uthålligt väntat på rättegång.
Du har vunnit brottmålet i rättegången.
Du har tagit dig tillbaks till skolarbetet och snart avslutat ännu ett skolår.
Du har engagerat dig i frågor om utanförskap och mobbing.
Och belyst detta i ett TV program.
Du har varit gullig och rar och omtänksam mot många.
Du har varit gullig och rar och omtänksam mot mig, din mor.
Du är en alldeles speciell Jakob, en alldeles speciellt underbar människa.
Du skänker mig och hela din familj glädje, stolthet och lycka.
Du kommer att kunna göra många bra saker i ditt liv.
Du är ännu ung och har livet framför dig!"

 

Katarina Billman, en stolt mor, Stockholm, 2012.

"Jag har typ inga kändis idoler som låtartister eller som håller på med någon idrott, typ spelar ishockey eller någonting sådant. Mina idoler är mäniskor i det verkliga livet som verkligen bryr sig om och vill hjälpa andra. Som du, du hjälper mig bara genom att vilja vara kompis med mig. Det är så viktigt att folk visar att de tycker att man duger som man är och ser de bra egenskaperna hos en speciellt då man inte kan se dessa själv."

 

En av alla människor som jag inte vill döma, som jag faktiskt vill se som just den människa hon är, 2012. 

"Jakob du har fått din frihet, för du har tillåtit dig att visa allmänheten öppet vad som gjorts på skolan, du har "slagit" dig ur något fruktansvärt som inte ens borde få finnas kvar på våra skolor i dag, det heter ONDSKA! Du förtjänar din integritet och den har du nu tillåtit dig skapas av din inre kraft, styrka och mod. Det finns inte alltid en rättvisa men du har öppnat nya dörrar för många barn och ungdomar. Du är en eldsjäl för all evighet."

 

Annica Pettersson, mamma till två barn, Katrineholm, 2012.

"Hej Jakob.
Vill börja med o säga att jag är mäktigt imponerad över det arbete som du gör, hur öppen och ärlig du är med allmänheten om din historia samt det du har varit med om. Har läst och följt din blogg nu ett tag och det är med spänning som jag väntar på nya inlägg, synpunkter och åsikter ifrån dig. Själv har jag ett förflutet som missbrukare och yrkeskriminell, ett liv som jag levde i cirka 20 års tid men jag är drogfri och hederlig sen 18 mån tillbaka. Jag har under denna tid börjat använda mina erfarenheter i ett förebyggande syfte för att hjälpa andra att ta sig ur sitt missbruk / sin kriminalitet, samt för att göra vad jag kan för att förhindra att ungdomar går samma väg som jag tyvärr gick för cirka 20 år sen. Sättet som jag arbetar på är via rådgivning, informationsspridning och föreläsningar. Man kan väl säga att jag försöker göra så mycket som möjligt för att så få som möjligt skall hamna i droger och kriminalitet. Samt så mycket som möjligt för att så många som möjligt skall inse att man kan bryta med det livet och faktiskt få ett nytt, drogfritt och hederligt liv istället.

 

Min starka övertygelse är att personer som oss, som har egna erfarenheter och en egen berättelse är några av de viktigaste personerna som kan vara verksamma inom detta förebyggande arbetet. Just för att vi besitter kunskap med mera som ingen människa kan studera eller utbilda sig till. En annan av mina åsikter är att ju flera som arbetar tillsammans mot mobbning, droger och kriminalitet - desto bättre resultat ger det arbete som görs, något som nu har gjort att jag tar kontakt med dig. Det känns som att vi arbetar mot samma mål!

 

Önskar dig hur som helst all lycka till med ditt fortsatta arbete!

 

Med bästa hälsningar"

 

André Bengtsson, verksamhetsansvarig Connextions - Förebyggande Missbruksarbete, Norbotten, 2012.

"Jag vill verkligen rekommendera Jakob Lindén. Han gör ett super jobb mot mobbning. Jag har själv använt mig av utdrag från hans bok/ hemsida i olika etik momentet i t.ex religion. Han får både unga och äldre att tänka till om vad mobbning gör för skada på samhället. En sann eldsjäl och vardagshjälte!"

 

Christina Wernersson, gymnasielärare i engelska, svenska, historia och religion, 2011.

 

"Det är med glädje jag tar del av ditt mod. Glädjer mig att en så ung man tar kamp i ett så stort problem. Är övertygad att din berättelse hjälper många som är utsatta. Jag tror att människor vågar öppna sig på grund av ditt mod. Jag tänker följa dig och stötta dig."

 

Björn Mellbin, vårdare inom Lss, kontaktperson och övervakare m.m, Malmö kommun, 2011.

"Jakob!
Att komma ut som Fenix i den svarta askan, det är stort! Du jobbar på, du låter dig inte slitas ned av andra! Ditt engamang mot andra människor det är stort!
Du får oss att fortsätta att kämpa!
Att du tog dig ur detta, det är starkt! Det du har varit med om, ja du, det önskar jag ingen annan! Du är stark! Tacksam för att du finns!
Som fågeln Fenix!
Du är en människa som berör!"

 

Jessica Friberg pers, assistent Humana, 2011, Landskrona.