Även mobbarna är sargade

I bloggar, filmer och tidningar läggs mycket fokus på offer för mobbning. Det är bra, ingen tvekan om det!

 

Men vi måste se helheten. Den som utsätter en annan människa för kränkningar är oftast en skadad individ. Jag kunde märka flera psykopatiska drag i de som mobbade likt en diktator som tyranniserar sitt folk. Tyranniserade de mig, skillnaden är att de som mobbade mig var flera. Det fanns ingen riktig ledargestalt i gruppen. De gjorde lite som de själva ville. Huvudsaken var att det kändes bra för den som utförde handlingen.

 

I vilket fall, de som mobbade mig bar på en djup och svår hemlighet. Ett lidande i själen, de hade nämligen själva fått utstå våld och elände av före detta elever på skolan. Det vet jag, för det har det själv berättat och jag tvivlar inte på att deras ord är sanna. De blev manipulerade till att acceptera ett system som varje människa egentligen borde begripa och veta är fel. Så mobbningen var inte i grund och botten deras fel. Även om detta resonemang inte försvarar deras handlingar. Det är någonting djupare än så. Många personer som skickas till internatskolor, skickas dit just för att de har problem. Jag fick höra historier om elever som haft det svårt i livet redan under min första månad på skolan. Och detta vet skolledningen om, det råder ingen tvekan om det. Varför då personalen på skolan säger säg hantera någonting som det egentligen inte kan hantera är för mig ett dilemma.

 

Inom den kognitiva socialpsykologin studeras det mycket hur en enskild individs tankar, känslor och åsikter påverkas av andra. Jag påverkades av deras tankar, känslor och åsikter. Under en period trodde jag att den behandling  de utsatte mig för var rätt. De som utsatte mig njöt naturligtvis av makten. Och de fick ut någonting, de kände någonting. Vi alla känner väll till Milgrams berömda lydnadsexperiment? Om ni inte gör det kan ni läsa mer om experimentet här.

 

Åter till huvudbudskapet med inlägget. Den som mobbar kan inte hatas, vi vet redan vad hat leder till. Jag vet i alla fall och hoppas ni som läser detta tar lärdom av mina ord. För en viktig källa till våldet är förutom brist på moral just kunskapsbrist. Djupt därinne i hjärtat på även förövarna är jag helt övertygad om att det döljer sig sorg, vrede och ilska. Emotioner som resulterar i handlingar mot oskyldiga människor. Handlingar som beror på något. Om folk bara vågar berätta vad det bär på för vuxna människor, tror jag situation för dagens ungdomar skulle se mycket finare ut. Till saken hör också att vuxna människor agerar korrekt. Vi måste förstå varandra, jag förstår de som mobbade mig men det betyder inte att jag går med på den behandling de tvingade mig att utstå. Och som jag också blev manipulerad till.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln