Följ med mig en vecka

Måndag:


Börjar dagen med att vara med på en andakt, på Ria oasen här i Boden som bedrivs av organisationen "hela människan". Deras öppna verksamhet benämns som Ria (Råd och information i Alkoholfrågor) och är riksomtäckande. Verksamhetens syfte är att hjälpa personer som av olika anledningar befinner sig i social utsatthet. Det kan handla om missbrukare, hemlösa eller psykiskt sjuka människor. För er som vill läsa mer om Hela människan och Ria klicka här. Stunden på Ria var mycket intressant, tillfället fick mig än en gång att inse hur bra jag faktiskt har det. Och att det finns en människa bakom "den där" missbrukaren. Tyvärr är det väldigt tabubelagt att jobba med och hjälpa missbrukare. Missbrukare möts ofta av oförstånd och förakt. Detta är kanske en av alla tusen orsaker till att just han eller hon fastnat missbruk.

 

Äter lunch

 

Efter lunch var det dags att bege sig till en kyrka (rörvikskyrkan). Där var det nämligen internatnationellt kaffe. Vi läste böner, fast på olika språk mycket givande! Sedan var det dags för fika även där blev det mycket gripande när vi fick veta att en stackars kvinna fått avvisningsbesked till Syrien. Vill inte skriva mer om detta, hon får berätta själv om hon vill. Blev i vilket fall mycket tagen av hennes historia det värsta är att hon delar detta öde med så många andra flyktingar.

 

Äter middag

 

På kvällen hade vi en mycket drivande debatt om kritik (i Mariakyrkan). Jag berättade min historia och hur det kändes när folk hånar kritik och när man tillslut "måste" gå ut offentligt. När det inte finns några andra alternativ och när man faktiskt gör det för att man vill nå förändring!

 

Trött, sova!

 

Tisdag:


Inleder dagens arbete med att träffa ett gäng glada pensionärer. Vi läser tillsammans och sjunger psalmer.

 

Slutligen alla hjärtans dag fika. Jag var tydligen uppskattad i gruppen! På kvällen är det dags för bokcirkel. Vi läser tillsammans högt ur boken medmänniskor. Jätte bra bok rekommenderar den! Jag tar även med min bok, många blir intresserade.

 

Onsdag:


0.7.30 startar jag dagen med Morgonmässan som hålls av prästen Hans. Jag får bland annat bära ut nattvardsvinet. Efter mässan är det dags för kyrkomöte med kaffe och fika. Vi går bland annat igenom hur och om kyrkan ska "byggas om" (vissa delar). Jag presenterar mig också för församlingen.

 

Klockan 13.00 gör jag och prästen, Olof ett hembesök (sorgehus) hos en äldre dam. Vi planerar en begravning mer om detta möte kan jag inte skriva.

 

Egentligen skulle vi haft ett dopsamtal men det blev tyvärr inställt.

 

18.00 beger jag mig mot Mariakyrkan för att i grupp vara med och planera en Gudstjänst.

 

Torsdag:

 

Inledde dagen med att delta i direktsändning för Bodens närradio (kyrkradio). Fick lyssna på massa bra musik och intressanta samtal. Temat denna vecka var social ekonomi dvs. organiserad verksamhet som ideellt bygger på demokratiska värderingar. Med målet om ett framåtskridande samhälle där människor oavsett funktionshinder eller handikapp får någon form av arbete/ sysselsättning. Det är alltså sociala och ekonomiska föreningar, kooperativ eller stiftelser som bedrivs utanför den offentliga sektorn. Att tillägga är också att verksamheten icke är av vinstintresse. Vi ringde upp en man som jobbar under et sådant projekt. Blev mycket imponerad, han håller också på med en bok. Ser framemot att läsa den! Vi pratade också med en diakon samt en kvinna som ville ordna en aktivitet "teologerna".

 

Jag fick även säga några ord! Kan tyvärr inte länka på bloggen.

 

Efter detta åt jag lunch.

 

Framåt eftermiddagen, var det dags att träffa barn! Kom att tänka på min tid då jag jobbade på förskola och hur lärorikt det var för mig. Begav mig mot Mikaelkyrkan lite innan barnen kom. Träffade några trevliga vuxna. Omkring klockan 13 kom ett stort gäng glada ungar. De fick leka lite och umgås. Prästen höll en fin predikan om hur viktigt det är att vara snäll mot varandra. Att man inte bara behöver vatten för att överleva utan också medmänsklighet. Sedan bad vi tillsammans. Avslutningsvis gjorde barnen små gubbar i lera, som de sedan fick ta med sig hem :)

 

Nu har jag själv kommit hem och ska tillbaka till kyrkan imorgon klockan 8.

 

Fredag:

 

Idag har jag återigen varit med barn på morgonen (började klockan 0.7.30.). Barnen kom till kyrkan och delades in i olika grupper. Några fick sjunga, andra fick göra en aktivitet och några fick äta semlor (väldigt goda!!) tillslut fick alla göra allt. Temat för dagen var "hunger". Prästen inledde med en samling och en lysande predikan för varje barngrupp. Med hjälp av en chipspåse och läsk illustrerade prästen vikten av att fördela våra resurser rättvist. Det är inte rättvist som det ser ut idag, vissa äter chips till frukost medans andra svälter. Så kanske det inte riktigt är, eller? Men ni förstår vad predikan handlade om. Barnen fick också veta varför man äter semlor just den här veckan och vad fasta är/ varför man fastar.

 

Klockan 12 var det dags för begravning. Jag fick följa med prästen Ivar på en begravning. Begravningen gav också mig personligen en stund att tänka på de personer som av en eller annan orsak dött i min bekantskap eller närhet. I mitt huvud formulerades vissa ord om, istället för långt liv blev det t.ex. kort liv. Om ni förstår hur jag menar. Det har som med mycket annat den här veckan inte bara varit att se och lära utan faktiskt också att känna och tänka efter.

 

Nu sitter jag här och skriver. Snart ska jag på kurs, jag ska ta förarbevis för skoter! Ser framemot den här kursen och tycker det ska bli riktigt kul att äntligen köra skoter!

 

Jag har som sagt lärt mig otroligt mycket den här veckan, jag längtar redan tills nästa vecka! Bland annat har jag lärt mig hur underskattad kyrkan är. Människor har så mycket fördomar vissa inser inte hur bra kyrkan faktiskt är. Kyrkan gör så mycket bra saker för människor i alla kategorier. Det kristna budskapet är så mycket mer än att: bara tro. Det handlar om kärlek, respekt och glädje. Tusen saker! Allt de där som vi saknar när vi inte är trygga. Jag funderar på om jag ska skriva ett blogginlägg om detta lite senare, någon dag.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar