Sluta håna offer!

Debatten om mobbning fortsätter. Björn Zorec, (folkpartiet i Örkelljunga kommun) har skrivit till regeringen att skadestånden till offer för mobbning är för höga. Med andra ord han har skrivit ett brev där han öppet hånar offer för mobbning. Zorec menar att skadestånden ska vara anpassade till varje kommun. Detta innebär att en elev som blir mobbad i Stockholm alltså får mer skadestånd än en elev som blir mobbad i Örkelljunga. Snacka om att göra skillnad på människor! Visst låter inte detta heller speciellt logiskt om man bortser från de ekonomiska fördelarna och faktiskt tänker från ett humant perspektiv? Det handlar om offer för mobbning och att alla måste vara lika mycket värda. Där av samma skadestånskrav.


Skadestånden är en mycket betydande del för offret. Björn Hultman blev mobbad i 9år, han precis som många andra fick inget skadestånd! Han likasom många andra har förlorat år av sin skolgång på grund av mobbning. Kränkningar och våld som skolan kunnat förhindra. Personer som utsätts kanske till och med förlorar en hel yrkeskarriär.


Skadestånden är också en viktig markering gentemot dem som bevisligen gjort fel. Jag får ofta berättat för mig att myndigheter, personal och ledning inte agerat korrekt eller överhuvudtaget. I Sverige är skadestånden allmänt låga. Ett konkret exempel är Christine Schürrer som dömdes för mord på två barn och mordförsök. 100 000 kronor till vardera förälder blev skadeståndet. Vad är detta för markering hur mycket är ett människoliv värt egentligen? Självklart kan ingen summa i världen ersätta ett liv men det handlar om en liten, liten hjälp på vägen för de utsatta. Och speciellt vilken moralisk ståndpunkt samhället ska ta.


Enligt en artikel "Örkelljungas regeringsbrev kritiseras" (Helsingborgs Dagblad 14/1 2012) menar Zorec att Björn inte har en aning om hur man jobbar med mobbningsfrågor i kommunen. Jag är helt övertygad om att Björn vet, han har nämligen jobbat mot mobbning ute bland ungdomarna i 3 år. Björn vittnar gång på gång om elever som inte får ordentlig upprättelse.


Det är därför ett stort hån mot Björn och andra att politiker propagerar för att sänka skadestånd. Ska vi inte uppmuntra elever som faktiskt tar modet till sig att våga anmäla? Ska vi inte sätta press på folk som borde ta sitt ansvar? Ska vi inte markera ordentligt?

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln