Utbilda ordningsvakter till poliser

Jag skriver detta inlägg för att jag känner stark empati och förståelse för en nioårig pojkes frustration. Inte bara hans irritation, det vore konstigt om inte fler blev upprörda över händelsen som i veckan uppdagats. Händelsen där en ordningsvakt dunkar en nioårings huvud mot stengolvet. Det är tragiskt, beklämmande och anmärkningsvärt att det ska behöva gå så långt att en nioårig pojke blir misshandlad och rädd innan någon reagerar. För problemet med olämpliga och outbildade ordningsvakter har pågått under så många år. Åtskilliga ordningsvakter har åtalats på nattklubbar i exempelvis Stockholm och Göteborg.  Och vi har sett flera fall av barnmisshandel. Ändå verkar inte myndigheter agera tillräckligt.
 
Jag har personliga erfarenheter av ordningsvakters många gånger helt oprovocerade våld. Erfarenheter som gör mig upprörd. Diskriminering och trakasserier är tyvärr ingen ovanlighet på krogen. Samtidigt som jag måste erkänna att det faktiskt finns en hel del bra ordningsvakter som gör sitt jobb. Ordningsvakter som är lämpliga ska naturligtvis med rätt utbildning kunna utföra sin tjänst. 
 
Men en gång gick det till och med så långt att jag blev oskyldigt anklagad för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd, allt för att ordningsvakten ville visa sin makt genom att släpa in mig i ett soprum, örfila mig, kalla mig för råtta och sedan dunka mitt huvud mot marken där jag faktiskt hörde råttornas läten under marken påriktigt. Det kändes inte speciellt behagligt och jag undrar vad ordningsvakten hade tyckt om den här typen av behandling? Hans kollega stod bara tyst och glodde medans sadisten hånade mig. Sedan kom polisen och räddade mig. Jag som aldrig någonsin, inte ens i mina vildaste fantasier skulle utöva våld var plötsligt misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Han trodde som så många andra människor att han hade makt över mig. När jag slutligen fick pappret hem i brevlådan "Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen" kände jag lättnad och att han var en jävla pajas som gjorde bort sig inför rättsväsendet och framförallt inför sina kollegor. 
 
Jag förstår att problemet med olämpliga ordningsvaket är komplext. Många gånger går  tyvärr inte våldet som utövas av ordningsvakter att bevisas, eftersom utrymmen där våldet sker oftast inte har några kameror och tyvärr förekommer det att lojala (gentemot varandra) och rädda ordningsvakter gaddar ihop sig och ljuger. 
 
Till att börja med föreslår jag att regeringen omgående tillsätter en utredning om hur vi kan lösa problemet med ordningsvåld. En potentiell lösning kan vara att samtliga ordningsvakter utbildas till poliser. Jag har högt förtroende för polisen i jämförelse med mina många erfarenheter av olika ordningsvakters bemötande.  

Jag hoppas ni ordningsvakter som läser det här förstår varför mitt förtroende för er kåranda är nästintill rubbat. Jag önskar också att ni som är kompetenta nog utbildar er till poliser.
 
Jakob Lindén
 
Författare och föreläsare
Läs även
http://nyheter24.se/debatt/786570-mina-skattepengar-ska-inte-betala-vald-mot-barn

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln