Goda vuxenförebilder är potentiella vägvisare åt ungdomars självkänsla

Ungdomar med god självkänsla klarar av att säga ifrån och säga "stopp detta är inte okej, det räcker nu sluta!". Motsatsen: skör självkänsla dvs. när "ingen säger ifrån och istället tänker: "vad ska jag göra, ska jag göra något, är detta okej?". Genom att bidra till projekt som stärker ungdomars självkänsla bidrar vi inte bara till stabila och självsäkra ungdomar som vågar säga ifrån mot mobbning, droger och alla former av våld. Vi bidrar också till egna individer som står för sin moral, sina val och inte formas av intellektuell press. Vi säger också ja till ett demokratiskt samhälle.

 

Det finns många olika projekt för att stärka ungdomars självkänsla t.ex. Riksförbundet Atention, Brå, Svenska kyrkan m.fl. Dessa projekt har under en längre tid tagit fram inspiration i form av t.ex. olika utbildningsmaterial (med min bok Sanningens ord, hoppas jag kunna stärka ungdomars självkänsla). Det mest drivande och som jag anser viktigast inom hela området är ändå energin och viljan att förändra hos vuxna människor. Som förälder och vuxen gör du säkert så gott du kan, frågan är om du alltid vet vad som är bäst för barnet/ den unge? Därför är det också viktigt med vägledning och stöd till vuxna som är engagerade i dessa projekt - att stärka barn/ ungdomars självkännsla.

 

Självkänsla handlar om att man anser att man är tillräckligt bra, precis som man är. Det betyder inte att man klarar av att göra allt. Vi människor har olika förmågor, alla kan inte göra allt vi kan endast göra det vi förmår. För en ung människas utveckling är bekräftelse oerhört angeläget. Att vara duktig, precis som man är och att inte behöva bli någon annan kan vara avgörande.

 

Vi väljer våra ord, hur vi ska uttrycka oss och orden i sig påverkar ett barns självkänsla. "Vad ful, du är, du är misslyckad eller gör inte sådär" kan rubba en människas framtid. Tänk på detta! Detta i sig resulterar att den unge kanske inte vågar prova nya saker, är rädd för att säga vad han eller hon tycker eller blir helt knäckt när någonting inte går bra. Ska det behöva vara så, vill vi verkligen se den utvecklingen?

 

Med hjälp av kunskap och bidrag till ökade resurser i form av goda vuxenförebilder är jag helt övertygad om att vi kan förhindra många fall av mobbning.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln