Pennalismen är ingen lek

Jag blir både arg, ledsen och besviken när en facebookvän till mig länkade en artikel: ”Brändes under nollning på elitskolan”, Aftonbladet 2013-08-26. Arg blir jag och hade blivit oavsett om det varit en vanlig skola utan internat för sådant här får bara inte inträffa. Jag vill återigen påpeka skillnaden av mobbningen på en vanlig skola och internatskola (så att jag slipper höra bristande argument som tex. ”mobbning sker ju på vilken annan förortsskola som helst”). Skillnaden är att mobbarna följer med dig dag som natt på en internatskola, det är framförallt på nätterna som mobbningen sker. Jag kunde flera gånger väckas mitt i natten och slitas upp ur min säng, fick bland annat vatten och snö inkastat på mig när jag låg och sov. När mobbarna inte fick tag i nyckeln som skulle vara min integritet blev det än värre nästa gång. Nattens stördes i vilket fall på något vis, när jag blickar tillbaka under min tid på Grennaskolan kan jag inte minnas en endaste natt från september till vårterminens slut som jag sov gott på skolan. Deras lekar kunde pågå i flera timmar, jag blev fastbunden, slagen och sparkad för att nämna några exempel. 

Många av de personer som trakasserade mig skolkade ofta. Men jag skulle ju dessutom fixa skolan. 

Jag vet precis hur systemet plågade mig och vad det gick ut på, jag vet vad som fattades – Vuxennärvaro.

Under 2011/ 2012 var det en intensiv debatt om internatskolorna i Sverige, då flera vittnesmål trädde fram i media om våld och kamratförtryck. Jag vittnade bland annat om mina egna upplevelser. Jag trodde all kritik som framfördes gjorde skillnad. Därför blir jag besviken när jag läser att någon annan återigen blivit utsatt, på en skola som fått så mycket kritik.

Jag har alltid sagt att jag inte tycker att något läroverk ska stängas ned. Men nu tvivlar jag på om man ska ha internatskolor överhuvudtaget i Sverige. I varje fall om inte skolorna kan lösa problemet med uppenbara systematiska kränkningar. Borde man inte kunna placera barnen i desto tryggare miljöer från början? Kan ett samhälle verkligen acceptera att barn fostras till sadister? Är det inte myndigheters/ regeringens förbannade skyldighet att agera, istället för att lura föräldrar. Nu får det räcka! Den mobbning som utförs på skolorna är synnerligen grov och kan till viss del jämföras med tortyr. Jag vill upplysa er om artikel 26 och 3 i FN:s barnkonvention: ”Varje barn har rätt till social trygghet” och ”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln