Anonymitet på nätet föder hat

Vi ser hur hatet växer i vårt till synes så demokratiska samhälle. Många skriver hatiska inlägg med motiveringen "yttrandefrihet". Frågan är om det inte strider mot våra demokratiska principer och skyldigheter att enskilda individer tillåts hoppa på enskilda individer utan att avslöja sin identitet. Ska det verkligen vara så att en person som hotat dig eller kränkt dig tillåts vara anonym?


Jag hävdar i den här artikeln att det är fel att folk tillåts kommentera artiklar och blogginlägg utan att skriva fullständigt namn och ip-adress. Vi går redan mot en farlig utveckling och många utmanas att göra saker via nätet som de i värkligheten inte skulle göra.


Om man skriver något måste man stå för det. En debattör, journalist, författare eller föreläsare är knappast anonym. Därför hävdar jag att anonymitet på Internet kan utgöra ett stort hot mot vår demokrati.


Enligt en artikel "näthatet störst bland unga" (publicerad i DN 8/7 2009) hävdar Linnea Jonjoson att kränkande kommentarer skulle minska med 90 % om folk tvingades ange sitt riktiga namn.


Vi ser gång på gång exempel på personangrepp, hatiska kommentarer och inte helt sällan mordhot på nätet. Personerna som skriver behöver ytterst sällan avslöja sin identitet och har rätt att vara anonyma. På så vis skyddas deras identitet. Därav även deras handlingar och möjligheter till upprättelse för offret. "nu går folk in och bara lämnar en påse skit helt ostört" skit helt ostört" detta skriver också Jonjoson i sin artikel. Ett exempel där sådant sker är forumet Flashback. Visserligen har forumet regler som t.ex. "Att hota eller medvetet misskreditera en grupp personer med anspelning på etnicitet, religion eller sexuell läggning utifrån påståenden som inte kan styrkas är förbjudet"


Frågan är hur ofta reglerna som faktiskt är uppsatta för att skydda medlemmarna efterföljs i praktiken. Allt för ofta när man läser trådar på Flashback ser man hatiska inlägg som inte helt sällan uppmuntrar till brott. Medlemmarna skriver ofta med dold ip adress, vilket gör att polisen omöjligt kan spåra vem som har skrivit en kommentar.


Det finns resurser att avslöja personangrepp. Frågan är varför använder inte samhället dessa resurser som krävs för att få bukt med näthatet. Om t.ex. någon skulle skrika "neger" åt en färgad man på stan skulle vi naturligtvis reagera. Men när någon skriker ut ordet "neger", "zignerare", "jude", "hora" eller "bög" på nätet reagerar vi sällan.


Problemet är att polisen har för mycket att göra i Sverige. Därför skulle jag vilja föreslå en lagstiftning som reglerar gapet mellan uppsatta regler och hur de efter levs genom faktiska normer, i detta sammanhang handlingar genom det skrivna ordet.


Jag skulle vilja se dessa åtgärder genomförs för att skydda medborgarna och minska hatet på nätet.


• En lagstiftning om att ingen får kommentera med dold ip adress på något nätforum. Alla namn på medlemmarna måste lagras med ip adress. Namn och ip-adress får endast lämnas ut vid misstanke om brott (detta för att inte missbruka systemet). Alltså forumet måste ha kontroll över vilka medlemmar som skriver vad och vid misstanke om brott snabbt kunna identifiera medlemmar som t.ex. skrivit ett mordhot.
• Forum som inte följer lagstiftningen regler skall kunna bötfällas

 

Genom dessa enkla lagändringar kan vi förhindra brott och eventuella terrordåd likt de i Norge, utan att skattebetalarna behöver betala speciellt mycket. Även om det är värt att betala skatt  för att minska hatet och hoten på nätet som faktiskt kan bli verklighet. Vem vet, kanske sitter det någon galning och planerar ett terrordåd på forumet Flashback just nu. Utan att behöva avslöja sin identitet   Är det inte samhällets moraliska skyldighet att förhindra detta? 


Avslutningsvis vill jag säga att det är väldigt fel och odemokratisk att inte öppet stå för det man tycker genom att t.ex. vara anonym. Mina fyra starkaste argument för att avskaffa anonymitet på nätet är följande. Enskilda individer och grupper blir skadade och kränkta och har bara möjligheten att ta emot. Anonymitet försvårar utredningar om brott och brottsmisstankar. Anonymitet bidrar till ett samhälle där det skrivna ordet ej anses utgöra en aktiv handling som får konsekvenser. Elakhet frodas och skapar destruktivitet.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln