Återigen utbilda ordningsvakter till poliser

Just nu åtalas två ordningsvakter för vållande till annans död. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter om ordningsvakter och komma med ett förslag som jag tidigare skrivit en insändare om. 

Polisen

De allra flesta poliser jag mött är goda och civiliserade samhällsmedborgare. Med ett gemensamt syfte - att skydda den svage. Polisen har flera gånger räddat mitt liv och jag vill uppriktigt tacka polisen för det!

Polisen har många gånger hjälpt mig och utrett en del brott som jag blivit utsatt för. Vilket jag uppskattar och tackar för.

Polisen har även hjälp mig att själv dömas för brott.

Jag upplever att de nyexaminerade poliserna generellt och framförallt att kvinnorna har mycket empati och förståelse för olika mentala tillstånd.

Men det finns undantag det var en "gammal räv" som sa till mig - Du är inte dum i huvudet, ta vara på ditt liv och släng nu inte bort det. Och jag mötte för några år sedan när jag var med om en rätt obehaglig upplevelse två riktigt kompetenta poliser (män) med mycket empati.

Men det finns självklart "rötägg" inom kåren. En av tio poliser brister (enligt mina egna erfarenheter). Jag har varit med om att poliser skrattat, hånat och trakasserat mig. Till och med slängt in mig i en cell fast jag var helt nykter och verkligen behövde åka till sjukhus.
Generellt sett så ser jag ändå upp till polisen. ‍♀️

Ordningsvakter

Ungefär fyra av tio av de ordningsvakter jag mött har varit helt eller delvis inkompetenta. En gång hittade vakterna på att jag knäat dem i låret och anmälde mig för våld mot tjänsteman. Tack vare en ärlig trygghetsvakt som sa "att jag var hur lugn som helst" blev anmälan nedlagd. 

En annan gång sa ordningsvakterna "när tunnelbanan är med måste vi vara så jävla pk".  

Jag vill inte dra alla ordningsvakter över en kam det flesta ordningsvakter är säkert jätte bra, men av mina erfarenheter är betydligt fler ordningsvakter inkompetenta jämfört med de många poliser jag mött. Ännu ett bevis är när jag var i arresten och ville gå på toaletten då svarade vakterna med "ska du ha stryk eller?".  
Jag skulle såklart vilja att flera av de vakter jag haft att göra med åtalades och dömdes men det är svårt att bevisa. Jag har ändå valt att förlåta dem. 

När jag blivit illa behandlad av ordningsvakter är det nästan alltid poliser som räddat mig och tagit mig därifrån. 

Varför skriver jag detta? 

Jag skriver detta för att jag har mer än  tio års erfarenhet av att bli behandlad av olika ordningsvakter och poliser. Framförallt för att jag mått psykiskt dåligt. Från det att jag var 14 -24 år (idag är jag 28) har jag då och då stött på ordningsvakter och poliser. Jag har inte alltid blivit väl behandlad av ordningsvakter, men nästan alltid fått ett gott bemötande från polisen. Jag är inte super kriminell, även om jag medger att jag varit i klammeri med rättvisan. Faktum är att majoriteten av de gånger jag haft att göra med polis och ordningsvakter inte varit misstänkt för några brott. Ändå har jag ibland blivit behandlad som en brottsling. Jag vill som sagt inte på något vis skuldbelägga alla ordningsvakter eller poliser. Jag har mött fantastiska poliser framförallt men även vakter. Ett exempel är tiden i häktet där gjorde kriminalvårdens personal min dag. Det märktes att dem hade utbildning och kompetens.

Vad jag önskar 

Med google och bloggandet som källa hoppas jag sanningen och att våra berättelser kan komma upp till ytan.  Ju fler vi är som berättar våra historier om maktmissbruk desto bättre.

Och ordningsvakter kommer förhoppningsvis bli rädda att utöva maktmissbruk när några öppet vågar berätta sanningen. 

Tveka inte att skicka in hur polisen och ordningsmakten behandlat dej.

Kanske har du också en annan bild?

Förslag på lösning

Vad är då mitt förslag på lösning. Den kortsiktiga lösningen är att utbilda fler ordningsvakter till poliser. Och att ställa högre krav. Den långsiktiga lösningen är att man jobbar mer med gruppdynamik och ställer högre krav på personlig lämplighet.

Här kan ni läsa min tidigare debattartikel:

https://nyheter24.se/debatt/786570-mina-skattepengar-ska-inte-betala-vald-mot-barn

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln