Så här fungerar mobbning

Mobbning handlar mycket om social status och makt. Oftast är det en person "flock ledaren" som från början vill utöva makt och ofta får med sig flera personer i sin omgivning. Detta definieras som härskartekniken. Tekniken för mobbning kan delas upp i följande punktlista.

  • Osynliggörande (att tysta oppositionen det vill säga offret genom att osynliggöra personen i fråga)
  •  Förlöjligande (Förövarna ignorerar eller hånar offret genom att t.ex. påstå att denne ljuger)
  • Undanhållande av information (i mitt fall gjorde de som mobbade mig allt för att försöka att förstöra alla tänkbara bevis)
  • Dubbelbestraffning (Man försöker att bestraffa offret flera gånger)
  • Skuld och skam (Man skuldbelägger offret och förnekar att man som mobbare gjort fel) genom olika rykten och eller smutskastning

Dessa punkter är typiska drag som från början ofta en "maktgalen psykopat" använder sig av. För att sedan få så många som möjligt med sig! En mobbare gör allt för att förneka och övertyga andra om att den mobbade gjort fel.

 

Det gäller att försöka "fånga" upp dessa individer i tidigt stadium och att hela samhället inser vem som är galen! Aldrig, får vi lägga skulden på enbart offret eller förövaren. Den som riskerar att bli en förövare måste få hjälp redan som barn att inte bli en förövare och inse sin omoral. Vi som jobbar med barn och ungdomar vet ofta de typiska dragen för en person som njuter av att trycka ner andra för egen vinnings skull.


Problemet är att vi inte agerar i tid och ser det verkliga problemet som litet. Långsiktigt blir inte problemet litet, en maktgalen människa riskerar genom sitt liv att förstöra många människors liv. Om inte personen får rätt hjälp genom gränser och struktur. Upprättelse och rättvisa som dessutom hjälper offret och på långsikt förhindrar härskarteknikens bessingslösa framfart. 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln