Hat + hat = mobbning

Hur tänker en mobbare? Hur tänker man när man väljer att fokuserar sig på att utfrysa, reta, smutskasta, slå, sparka och rent av avsky oftast en människa i en grupp?

 

Jag har tänkt på just den här frågeställningen och dragit slutsatsen att det finns många olika synvinklar hos både en självsäker och osäker människa. Jag gillar inte att kategorisera och dela in människor i olika typer av fack, men ibland kan det vara nödvändigt för att finna lösning på komplikation. Det är framförallt 2 olika personlighetsdrag som jag tycker att vi hela samhället ska fokusera på för att förebygga mobbning. Det handlar om:

  1. Den osäkra individen som är mycket osäker på sig själv. Även han eller hon har upplevt någon form av avsky i form av exempelvis socialt utanförskap, eller våld inom så väl familj som i skolan.
  2. Den självsäkra individen som tror på sig själv men upplevt någon form av hat, det kan vara hemma eller i skolan. Därför väljer han eller hon att utöva sina handlingar i form av hat mot enskilda individer.

Den viktiga skillnaden mellan båda karaktärsdragen är enligt mig hur frustrationen och bitterheten av brist på kärlek ges i uttryck.

 

Mina förövare som var flera olika typer av mobbare. Från början var det en mycket självsäker individ som utförde sina handlingar, så småningom fick också den osäkra mobbaren kraft att driva på rädda anhängare till att utföra eller ge vika åt gemensamma handlingar. Gemensamt för de båda individerna var att deras handlingar formades av frustration, djup besvikelse i det hat som dessa människor tvingats uppleva (det hat som en av individerna, den självsäkra modigt nog berättade om för mig) och som utrycktes i form av hat mot mig.

 

Så mitt tips till dig som läser och undrar vad du kan göra är följanden. När du hittar dessa individer som mobbar och finner relevant anledning att konfrontera, då gäller det att konfrontera. Ställ gärna frågan: Varför gör du såhär? Men gör det med god ton och tänk på din säkerhet för det kan alltid vara farligt att konfrontera en mobbare. Gör gärna en riskanalys och lita på din magkänsla. Om det går ta gärna hjälp av någon som också förstår var själva problemet ligger. Försök alltid förstå och sätta dig in i mobbarens situation men utmåla ingen till offer. Försök istället att lösa problemet på plats men bara för att bekymret är löst på plats betyder det inte att mobbningen har upphört. Det krävs också en långsiktig plan och att de involverade i själva mobbningen är under noggrann uppsikt av dig som medmänniska. Precis så länge det behövs!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln