Vädjan till ett samhälle med kvinnomisshandel

Egentligen ska ingen slå, men i detta inlägg väljer jag att belysa problematiken med män som slår kvinnor som ett konkret exempel på våld i samhället. 2010 anmäldes närmare 30 000 fall av kvinnomisshandel. 20 % av anmälningarna gick till rättegång.

 

Då har vi inte räknat in barnen i familjen som också blir misshandlade verbalt eller fysiskt. Enligt forskare kan det vara mer skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen i jämförelse med att själva bli utsatta.

 

Varje år utgörs 20 % av alla mord till följd av kvinnomisshandel eller våld mot kvinnor i så kallade partner relaterade brott. Det blir ca 20 kvinnor om året. Mannen väljer ut sitt offer och har ofta en väl genomtänkt strategi när han dödar kvinnan. Våldet drabbar kvinnor i alla samhällskategorier oavsett, ålder, sexualitet, etnicitet eller funktionshinderförmåga.

 

Ofta är våldets syfte detsamma från förövarens sida. Det vill säga: Att grunda och uttrycka makt och kontroll över kvinnan. Som verktyg använder förövaren både fysiskt och verbalt våld. Ofta blir våldet ett accepterat inslag i vardagen för kvinnan. Det är här hållhaken ligger våldet accepteras men inte bara från kvinnan utan också från samhällets håll. Vi ingriper inte när vi egentligen borde ingripa! Folk vet vad som förekommer men vill inte lägga sig i. Det är inte deras angelägenhet. För varje dag som mannen får mer makt över kvinnan blir våldet grövre och grövre.

 

Faktum är att vem som helst kan vara utsatt i din närhet. Om du är utsatt håll aldrig det hemligt, ju mer du döljer desto mer lidande tvingas du utstå. Kom ihåg det är aldrig rätt att du blir utsatt och du förtjänar det aldrig. Förtjänade jag att bli piskad med läderbälte? Om du inte berättar kan det komma att kosta dig ditt liv! Den man som slår dig är en skadad människa, han behöver hjälp men det är absolut inte ditt ansvar att hjälpa honom. Du kan vända dig till kvinnojouren, kyrkan eller röda korset. Många vill hjälpa dig, tro mig.

 

Till samhället i övrigt: Se gå till aktion, lägg dig i och ställ dig på kvinnans sida. Försök få sanningen att avslöjas även om hon kanske förnekar. Visa att du stödjer henne och att hon kan lita på dig. Civilkurage borde vara varje människas förpliktelse. Vi kan inte acceptera våld. Ring polisen gör en anmälan, tänk på barnen de drabbas också även om misshandeln utåtsätt döljs så behöver det inte vara någon hemlighet. Som jag brukar skriva vi är experter på att dölja och förneka sanningen.

 

Till er som misshandlar (om ni läser): Det ni gör är riktigt är sjukt, ni behöver professionell hjälp. Det handlar inte om att hata er eller betrakta er som monster. Det hela handlar om att ni måste förstå vad ni gör, ni kan inte bara tänka på er själva och era "behov". Dessa behov är inte särskilt mänskliga och normala. I vilket fall ni måste på egen hand söka hjälp och det handlar som sagt inte om att samhället hatar er.

 

Källa: BRÅ

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln