Varför prioriteras inte diskriminering och kränkande behandling mer inom politiken?

För en tid sedan skickade jag följande fråga till samtliga partier i Sveriges riksdag och jag vädjade att någon av våra folkvalda politiker skulle svara på frågan.

  • Hur tycker du/ ni inom partiet man kan jobba i politiken för att få bukt med diskriminering och kränkande behandling, både i arbetslivet (inkluderar även skolor) och inom offentligheten i övrigt (ute på stan, på nätet osv.)?

Jag har endast fått ett svar från ett enda parti av 8! Partiet är Socialdemokraterna. Är inte diskriminering en prioriterad fråga för samtliga 8 riksdagspartier? Uppenbarligen är så inte fallet och det är skamligt. Om inte diskriminering prioriteras inom politiken, vad prioriteras då?

 

Å andra sidan vet jag av egen erfarenhet att det inte bara är Socialdemokraterna som jobbar mot diskminering och kränkande behandling. Det finns eldsjälar i näst in till varje parti. All heder åt dessa eldsjälar. Men det ska inte behövas eldsjälar! Diskriminering, mobbning och kränkande särbehandling ska vara självklara frågor att arbeta med för samtliga politiker och medlemmar.

För att citera från socialdemokraternas svar:

 

"Hej Jakob

 

Tack för ditt mejl.

 

Diskriminering är ett allvarligt problem som förhindrar att människors resurser tas till vara. Därför måste all diskriminering motarbetas.

 

Varje människa är unik, men människovärdet är lika. Alla människor har rätt att bli behandlade med respekt oavsett kön, sexuell läggning eller ursprung.

 

Vi socialdemokrater accepterar inte någon form av diskriminering –varken på arbetsplatsen, på fritiden, i skolan eller i hemmet. Vi kräver krafttag mot hatbrott.

 

Vi anser att alla – oavsett ursprung – ska ha samma rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. Vår utgångspunkt för att öka mångfalden i arbetslivet är att allas förmågor ska tas tillvara. Kampen mot diskriminering är inte bara en fråga om människors lika värde. Det är också en fråga om att ta tillvara på alla som vill arbeta. Då kan den ekonomiska tillväxten tryggas och den framtida välfärden säkras. Genom tydliga politiska beslut och opinionsbildning kan vi motverka diskriminering och utanförskap i hela samhället.

 

Vänliga hälsningar

 

Socialdemokraterna"

 

Naturligtvis räcker det inte bara med ett typiskt politikersvar. Det är också viktigt att dessa krafttag mot exempelvis hatbrott används i praktiken. En följdfråga och extremt viktig fråga blir därför – hur används riktlinjerna i praktiken? Men ett svar är viktigt, för vi har rätt till svar och jag kräver ett svar från samtliga representanter för alla partier. Annars undrar jag som medborgare, vad som verkligen prioriteras inom politiken och vill gärna ha en motivering till varför diskriminering inte prioriteras. Diskriminering finns överallt i samhället och vi kan inte blunda för diskriminering. S har 112 ledamöter och det glädjer mig att detta parti verkar ta frågorna på allvar.

 

Ser gärna att fler politiker kommenterar och presenterar lösningar på problemet med diskriminering.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln