Låt gnistan till hat bli vår vändpunkt

Vi och dom, allra helst skulle jag inte vilja använda mig av termer som ”Vi och dom”. För jag tror på ett enat samhälle och den enade kraften som en gemensam ståndpunkt. Men sanningen och verkligheten ser annorlunda ut, så för att förankra mig med verkligheten och sanningen måste jag tyvärr inledningsvis nämna begreppet som en gnista till hat. En generell nedskärningspolitik i princip hela EU-området kombinerat med arbetslöshet skapar frustration. Vem vinner på frustration? Högerextrema och nationalsocialistisk röster direkt förknippat med förakt, förakt mot hudfärg, nya maträtter, nya språk, främmande religioner ja de mesta som inte är sig ”likt”. I Grekland lockar högerextrema krafter allt fler röster, i Frankrike röstade nästan var femte fransk väljare på ett invandringsfientligt parti och inte minst i Sverige där Sverigedemokraterna enligt Novus låg på hela 10% i februari månad inte långt ifrån Frankrikes valresultat. Sverigedemokraterna är ett parti som gör väldigt tydlig, rent ut sagt tydligaste att det är ”Vi och dom”. Det är invandrarnas fel att det blivit som det blivit och det krävs än mer segregation till svar. Lika som i Frankrike och Grekland. Invandrarna ska bort! Ett skrämmande exempel i vår samtid på förakt och hets, var Frankrikes tvångsutvisning av romer 2010 som stred mot Europakonventionen. Enligt en rapport från Lunds Universitet.

Historiskt har Sverige och övriga Europa från 1600-talet varit beroende av arbetskraftsinvandring.  Personligen har många av de sjuksköterskor, poliser eller lärare jag träffat varit just invandrare. Jag tvivlar på om jag hade fått samma resurser utan dessa människor. Faktum är att Sverige inte hade kunnat byggas upp utan människor från andra länder Tyskar, Italienare, Greker, Polacker, Turkar, med flera. Vi nationer är beroende av varandra och ett samarbete över gränser – Utan gränser.

Att det riktas förakt mot de människor som samarbetat, byggt upp vår kontinent och framförallt nation är totalt oacceptabelt.

För att kunna vända föraktat krävs förståelse och fakta till ett både komplext och känsligt ämne - Politik. Det handlar om politik och förakt som gnista till hat. Vi såg vad som hände i lågkonjunkturens Tyskland under 1930-talet. Vi ser steg mot en trend av det idag. Det har återigen blivit trendigt att skylla sin egen bitterhet på någon annan. Låt inte nationalsocialistisk politik eller skräckpropaganda bli trendigt. Låt istället gnistan till hat bli en vändpunkt och framförallt en lärdom. Våga också ställ frågan – Hur kan vi forma en bättre integrationspolitik, mänsklig så att alla får en plats i samhället? För när vi skapar en realistisk lösning på integration, då behöver vi inte lyssna på Sverigedemokraternas förslag eller något annat absurt förslag. Då har vi hittat vändpunkten. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln