Några anledningar till varför mobbning är historiens främsta fruktan

En av vår tids mest fasansfulla och absurda händelser är förintelsen. Mobbning kan direkt kopplas till förintelsen och andra folkmord efter 1945 då andra världskriget tog slut. Förintelsen är bedrövligt nog inte det enda exempel där synnerligen grov mobbning, tortyr, förföljande, trakasserier och pennalismen har varit direkta redskap i förtryckarens händer.

 

Direkt genom att man utser hackkycklingar, hackkycklingar som tyvärr genom historien blivit till alldeles för många offer. För att människor förbjuds att vara fria, unika och uppriktiga med exempelvis religion. Idia Amins regim i Uganda där dussintals minoritetsgrupper, trakasserades och mördades. Vilket bidrog till uppemot 500 000 människors för tidiga död. Saddam Husseins blodiga förtryck och massmord av såväl kurder som politiska motståndare. Vilket bidrog till att 180 000 kurder massakrerades av Saddam Husseins mobbning och brutala terror mot enskilda individer i generationer från 1979-2003. Röda khmerernas extremmarxistiska kamp, som bidrog till etnisk rensning av 2 miljoner invånare vilket motsvarade 25% av Kambodjas befolkning. Krigen på Balkan och upplösningen av Jugoslavien är för att bara nämna några fasansfulla exempel på etnisk rensning nära vår tid. Självklart får vi inte glömma bort folkmordet i Rwanda 1994 som krävde närmare en miljon människoliv, under 3 månaders tid utan att omvärlden ingrep. Vi får än mindre glömma det som sker idag, det som ger förtryckaren redskap att fortsätta förtrycka gång på gång. Vi får inte glömma vår egna mänskliga ignorans, det vi kan göra är att agera utifrån den genom att ställa oss själva frågan: Hur kan jag bli en bättre människa och vad kan jag göra? Jag refererar till tidigare inlägg "Om mobbarna i världen får makten vinner diktatorn", 2012-07-20. Om hur situationen ser ut i vår samtid. Än mer nära. För att citera Livia Fränkel som överlevde förintelsen "Förföljelserna börjar alltid med mobbning". Låt mig nu presentera mina främsta 5 anledningar, till varför mobbning är mobbning är historiens främsta fruktan med hopp om att ni läsare bildar er en egen övertygelse.

  1. Tystnad - Att ingen ingriper, brist på ställningstagande, ignorans. Folk stänger ögonen och blundar. Egentligen kanske vi bryr vi men när tystnaden gått för långt vågar vi kanske inte ingripa.
  2. Bortförklaring – Alltför ofta sprids svepskäl som att det skulle vara den utsattes fel. Att han eller hon faktiskt förtjänar att bli utsatt.
  3. Fördomar – När människan inte vet eller tar reda på sanningen drar hon lätt förhastade slutsatser och förlitar sig på rykten. Där av bygger hon upp en ogrundad och farlig uppfattning om tex. en viss person eller folkgrupp oftast minoritetsgrupper. Tex. att alla zigenare själ, att muslimer är aggressiva eller att judar är snåla.
  4. Vanvördighet – Brist på etik, moral och respekt för alla människors lika värde. Vilket är en bidragande orsak till i princip all form av mobbning.
  5. Oförstånd/generalisering – Inte sällan möts vi människor både offret och förövaren av oförstånd från samhällets sida. Man förstår tex. inte vad det innebär att leva med en diagnos eller hur en förövares situation ser ut och varför det blivit som det blivit för förövaren.

Alla dessa drag kunde jag se i mina mobbares och omgivningens ögon. Jag tror slutsatsen skulle bli det samma om jag frågade Livia Fränkel eller någon annan som överlevt en rensning av människor som sticker ut, människor som är annorlunda och framförallt människor som vågar vara sig själva trots samhällets upprepade misstag frågan: Om hon kände igen dessa drag i sina hatares ögon? För att sammanfatta det hela bryt tystnaden, sluta med meningslösa bortförklaringar som bidrar till fördomar, visa respekt och ta dig tid att förstå. Men för att förstå måste vi också begripa problemet från förtryckarens sida. Mobbning förekommer sällan utan orsak, det kan tex. bero på dystra hemförhållanden eller psykisk ohälsa från förövarens sida.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln