Det som hände eller händer i Forserum kan inte accepteras!

För en tid sedan rapporterades det om att skolbarn inte kunde gå till skolan. Hundratals redan utsatta människor som flytt sitt land, har ytterligare tvingast fly sin ort i det lilla samhället Forserum, Nässjö, Sverige 2012. Majoriteten av de dryga 60 somalier som idag bor kvar på orten, har utsatts för brott. Ett skrämmande men konkret exempel är två småflickor som blev tvingade att hälla vit mjölk över sina kroppar, flickorna hotades också med att bli våldtagna. Ändå har endast 3 polisanmälningar gjort från bosatta somalier i Forserum (enligt artikeln "Mobil polisstation i Forserum", SVD 29/8 2012). En tänkbar frågeställning är varför inte fler somalier har anmält brotten? Vill de slippa besvär? är de rädda för att anmäla? Finns det ett brustet förtroende till det svenska samhället i synnerhet?


Om så är fallet ska det definitivt inte behöva vara så. Det ska inte vara besvärligt att anmäla ett eller flera brott, man ska inte behöva vara rädd för att anmäla och så väl rättsäkerhet som yttrandefrihet ska garanteras i ett land som Sverige.

 

Faktum är att det som hände/ händer i Forserum dagligen inträffar överallt i hela Sverige. Enligt BRÅ gjordes 5490 anmälningar med igenkända hatbrottsmotiv 2011 och mörkertalet är enormt. Uttryck i form av hat pågrund av hudfärg, religion, läggning eller politisk åsikt kan aldrig accepteras. Tyvärr bevittnar samhället detta, vi måste besvara det med motstånd inte genom att sprida fler meningslösa fördomar utan genom att sprida kunskap som bygger på ballanserad fakta. Vi kan runtom i världen se ett mönster där propaganda sprids av både höger och vänsterextrema grupper. Propaganda som till en början formar sig i angrepp mot grupper i samhället och senare eskalerar till våldshandlingar. I 30 och 40 talets Tyskland spreds mängder av Nazistisk propaganda som när det redan var försent fick världen att häpna och äcklas. Samtidigt riskerade konservativa och liberala författare, politiker och vetenskapsmän i Ryssland att dödas på grund av deras ideologier tillföljd av såkallad marxistisk propaganda. Propagandan kan uttryckas i såväl konst, skrift som musik och idag ger även internet dem som hatar en gigantisk möjlighet. Å andra sidan ger internet oss som inte hatar en gedigen möjlighet att visa att vi inta acceptera och att vi inte avskyr oskyldiga människor. Men det räcker inte vi måste även visa respekten för alla människors lika värde i verkligheten och detta har majoriteten av Forserums invånare gjort t.ex. genom det mycket fina fackeltåget där 300 personer visade sitt motstånd. När vi tar ställning mot rasismen och främlingsfientlighet visar vi att vi vill leva i ett mångkulturellt samhälle, där människor får vara just människor och inte objekt. För det finns mycket positivt med mångkulturen. Svenska företag kan t.ex. nå en bredare marknad och större kompetens tack vare det mångkulturella samhälle vi lever i. Om vi bara hade haft ariska barn är i alla fall jag övertygad om att Sverige hade gått miste om många begåvade och talangfulla människor. Vem vann överlägset melodifestivalen? När vi engagerar oss i vårt samhälle och tar parti stödjer vi den demokrati som vi lever i. Grupper som uttrycker sina åsikter demokratiskt får heller aldrig berövas sina rättigheter genom att tystas av auktoritära motståndare. Därför har vi enorma polispådrag när politiker för alla partier talar på gator och torg i Sverige, så ska det vara men om vi inte använder oss av våld tror jag skattemedel behöver "slösas" mindre. Människor attackeras ständigt i samhället på grund av religion eller politisk åsikt, vi kan aldrig acceptera det därför väljer jag att avsluta inlägget med orden "Vi kan inta acceptera det som händer i Forserum".

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln