Hat bör ses från flera olika perspektiv

Jag läste en ledare i Aftonbladet: ”Rätten att bära slöja är värd att försvara”, Anders Lindberg, 2013-08-19. Krönikan handlade om den höggravida kvinna som attackerades, i en förort till Stockholm och slogs medvetslös bara för att hon var muslim. Hat är ett ämne som berör oss alla speciellt när fientlighet riktas mot samhällets mest pressade individer, gravida kvinnor, funktionshindrade eller äldre människor. Att ge sig på en försvarslös individ är synnerligen grovt.

När jag läste krönikan kände jag att Lindberg missade något men jag kunde inte sätta fingret på vad Lindberg missade. Jag surfade vidare och hittade ett klart debattinlägg på SVT Debatt: ”Hijabuppropet förstärker bilden av muslimska kvinnor som offer”, Nuri Kino, 2013-08-16. Kino skriver om det så kallade hijabupproret. Aktionen går ut på att icke muslimska kvinnor ska bära slöja för att normalisera hijab och stödja muslimska kvinnor. I inlägget citerar Kino vad en facebookvän till Kino skrev:
 

”Idag ska hela Sverige ta på sig sjal som solidaritetshandling efter att en beslöjad kvinna i fredags blev misshandlad av en svensk man i Farsta. Jättefint tycker jag. Medmänsklighet är en dygd. Frågan jag ställer mig är dock när Sverige ska ta på sig ett kors som solidaritetshandling (och inte mode/trend) för alla Kristina minoriteter som blir brutalt torterade, våldtagna och mördade i Mellanöstern och övriga delar av världen. Bara de senaste dagarna har över 60 kyrkor förstörts i Egypten. Det sker ett en rensning på de människor som tror på Korset, och detta har pågått i flera år, men hela världen blundar för det. Jag är för hijab-upproret men önskar också att få se ett uppror från omvärlden mot det brutala massmorden mot de Kristna.”


Att stödja muslimers rättigheter är inte fel men frågan är om man hade gjort en liknande kampanj om det var en etnisk kristen gravid kvinna som attackerades, jude, rom eller zigenare?

Hat är vardagsmat inte bara för funktionshindrade, gravida eller äldre. Även för människor som sticker ut på annat vis tex. genom religion. Hat bottnar i fördomar, generalisering, utanförskap och rädsla. I ett samhälle där människor kategoriseras som Svenskar och icke Svenskar diskrimineras människor. Istället för att fortsätta diskriminera människor genom att ständigt kategorisera människor, bör vi jobba utifrån alla människors lika värde och nolltolerans mot alla former av misshandel och hatbrott. Utifrån visionen att vi medborgare är Svenskar oavsett religion eller hudfärg. Hatet kan drabba vem som helst.

Faktum är att en annan gravid kvinna misshandlades och rånades på midsommarafton, rånaren var 160 – 165 centimeter och mörk i hyn. Spelar det någon roll? Det borde inte spela någon roll om en människa trakasseras, misshandlas för att hen är svart, brun, vit eller muslim. Hatets fördärvande existens måste erkännas med en nyanserad bedömning. För om vi fortsätter att enbart se hatet från en vinkel är risken att hatet frodas i ett evigt kretslopp. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln