Anpassa skollagen när mobbningen följer med hem

”Utredningen ger inte stöd för att utbildningen eller skolverksamheten innebär en risk för elevernas säkerhet” så lät det idag när Förvaltningsrätten kom med sitt beslut att öppna Lundsberg på nytt. Förvaltningsrättens beslut är minst sagt ett moraliskt fiasko. Samhället har misslyckats med sitt ställningstagande att stoppa tortyren på Lundsberg. För att man från början fattade beslutet utifrån en uppenbarligen komplex och bristande lagstiftning.

Ord står mot ord. Enligt skolinspektionens är det ”stora risker för att eleverna blir kränkta”. Det finns många tydliga bevis för det.

Självklart är det inte fel att kunna överklaga beslut. Vad som i huvudsak saknas och gör hela utslaget absurt, är att skollagstiftningen inte är tillräcklig och otydlig. En skollag borde förbjuda alla former av kamratförtryck. Oavsett om mobbning förekommer i skolan eller följer med hem. Faktum är att mobbning ofta följer med eleverna hem. Inte minst när man bor på en internatskola. Mobbning på nätet, via sms, bilder eller annan datatrafik är ytterligare exempel där barn blir utsatta på fritiden. En skola borde rent juridiskt vara skyldig att agera vid kännedom om förtryck mot elever, detta oavsett vilken tid på dygnet förolämpningarna eller övergreppen äger rum. Det ska inte vara svårt att avgöra om en skola ska stängas eller inte. I fallet Lundsberg borde det vara otvivelaktigt att stänga elevhemmen.

Det råder ingen tvekan om att samtliga riksinternt bedriver bra undervisning. Men 90% av all mobbning sker på elevhemmen, det är och har länge varit ett problem. Är det så att elever utsätts för kränkningar av elever eller personal ska myndigheter kunna få stopp på det omgående.

Ett motargument skulle kunna vara att det är föräldrarnas ansvar att agera. Det var precis så min egen skolledning resonerade när jag själv blev utsatt. Detta argument håller inte när man går på en internatskola. Sanningen är att föräldrarna inte vet om att deras barn råkar riktigt illa ut.

Låt oss också leka med tanken att det faktiskt finns föräldrar som inte bryr sig. Om någon annan vuxen ser borde inte denne agera? Därför är en generell lagstiftning som klargör skolans ansvar att ingripa mot mobbning såväl i hemmet som på friden nödvändig. Om det inte är lärarnas ansvar, anställ folk som jobbar med att förebygga mobbning.

Enligt Lundsberg kommer man att vidta flera konkreta åtgärder, såsom ökad vuxennärvaro, en ny rektor och ny styrelse. Frågan är vad dessa förändringar leder till? Lika som vilken annan plats där barn vistas bör Lundsberg, Grenna och Sigtuna granskas. Sedan borde man kunna stänga ned elevhemmen, om det behövs.

Myndigheter och Svenska folket trodde att Lundsbergs skola hade stängts ned. Det var inte så, skolan är en miljö och hemmet är en annan omgivning enligt rättspraxis. Jag tolkar det som att det inte spelar någon roll vad som sker på fritiden, ingen är ansvarig. Men skola och fritid hänger ihop. Detta framgår tydligt på Lundsbergs hemsida:

”Välkommen till Lundsberg - Sveriges äldsta internatskola - en totalupplevelse som skiljer sig från den traditionella skolvärldens. Det vackra värmländska landskapet som inramar Lundsberg ger möjligheter till en mångsidig fritid under hela läsåret. Samspelet mellan natur, skola och fritid bildar en inspirerande miljö för våra elever. ”

Samverkan mellan skola och fritid står inte skrivet i Svensk lag. I varje fall inte tillräckligt tydligt.

Stärk skollagen så att den stämmer överens med verkligheten och framförallt skyddar de barn och ungdomar som dagligen blir utsatta för förtryck.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln