Snart börjar helvettet igen för många!

"Snart börjar helvettet igen" så beskriver en besökare hur det känns att börja skolan igen. Den här killen har under hela högstadiet blivit utsatt för grovt våld och kränkningar i skolan. Han går i årskurs 8. Han är inte ensam! Varje dag vittnar tusentals barn och ungdomar om en stor klump i magen för att gå till skolan. Där vi har rätt att känna trygghet precis som hemma.


Då har vi inte räknat in alla vuxna. Det är förstås omöjligt att räkna men enligt Friends tar varje år 300 personer livet av sig till följd av mobbning på arbetet. Jag slår vad om att ingen av er tvekar när jag skriver att varenda en av dessa personer är en för mycket! Så kallad vuxenmobbning är ingen ovanlighet inte heller något vi ska dölja. Det kan vara en chef eller en kollega som kränker. Vem som helst på hela arbetet. När alla agerar mot och visar att inte detta beteende accepteras inser tillslut personen ifråga att detta beteende är fel. Om ingen agerar tror istället personen ifråga att detta beteende är rätt. Ganska logiskt eller hur? Ställ er därför frågan om ni vill agera mot eller för kränkningar på er arbetsplats. Det är många personer som skriver till mig, de vittnar om att folk inte agerar mot mobbning. 


Skolstarten börjar. Jag ställer mig återigen frågan: ska det verkligen behöva kännas som att helvetet bryter loss för tusentals personer? Svaret är enkelt men hur förebygger vi detta. Jag tror att  mobbning förebyggs bäst genom kunskap.


Du som läser det här kanske tänker att det inte förekommer någon mobbning på din arbetsplats. Men det är fel att tänka så, mobbning förekom t.ex. inte enligt ledningen på Grennaskolan. Ni vet ju vad detta tänkande resulterade i. Jag var nära att bli en av de personer som varje år dör på grund av mobbning i skolan. Mitt råd är därför till alla att utgå ifrån att er arbetsplats har problem med mobbning. Även om det till synes inte ser ut så och faktiskt kanske inte är så. Mobbare är väldigt duktiga på att gömma sig. Lika så offer, jag vet jag har gömt mig själv. Hela tiden måste kunskap och moral spridas. Folk måste också ta reda på vad som egentligen döljer sig under ytan. Där av ett viktigt förebyggande arbete mot mobbning.  Det handlar naturligtvis inte om att skapa problem som inte finns snarare om att belysa problem och vad konsekvenserna kan bli.


Elever och vuxna som är utsatta behöver också veta var det kan få hjälp och att de inte är deras fel. Att ingen kränkning är onödig att berätta om med mera.   


Några av ungdomarna som vittnar om mobbning och övergrepp kan jag hjälpa. Jag får inte kontakt med alla och kan omöjligt hjälpa alla! En person kan inte göra allt det handlar om att hela samhället måste ingripa mot alla former av kränkningar och övergrepp.


Vi kan inte anse en endaste kränkning som för liten. Det kostar oss alldeles för mycket, tro mig. Därför vädjar jag och kräver att skolchefer, rektorer och chefer ska ta sitt ansvar genom att tidigt upptäcka och agera mot mobbning. Även om ni inte misstänker att mobbning förekommer jobba alltid med värdegrund steg för steg. Lägg gärna på fler steg än de jag angav. Vid minsta misstanke agera, inget fall är för litet! Vi kan inte stänga ögonen och  blunda för något av det värsta ett barn eller en vuxen människa kan råka utför. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln