Julen handlar om medmänsklighet

Om drygt en vecka är de julafton, snart går de flesta på jullov. Efter jul blir det ett nytt år med nya tider och nya möjligheter.


Många firar jul, får sina klappar och har mycket trevligt tillsammans. Julbord, julfester och adventsfirande. Är en del av vår kultur, en del som alla människor borde ha rätt till!


Alla går inte på ledighet i en annan del av samhället kämpar folk för att överleva. Julen är vare sig en verklighet eller rättighet för alla. Det finns en annan verklighet där ute, en helt annan verklighet, de hemlösas jul. Människor som inte får något julbord eller några klappar. Människor som inte kan ta hand om sig själva och som inte klarar sig utan solidariska medmänniskor. Människor som ofta bär på en tung börda.


Dessa människor får inte direkt mer hjälp under julen. Snarare mindre hjälp från myndigheter men organisationerna till stöd för de hemlösa finns alltid där. Det är vårt ansvar att se till att dessa överlever. När myndigheterna går på ledighet är samhället beroende av volontärer.


Många hemlösa beskriver julen som den värsta tiden på året.


Därför vill jag uppmuntra er alla att ställa den här frågan till er själv: Vad kan jag göra för att hjälpa någon annan den här julen?


Jag minns en gång när en mycket utslagen man kom fram till mig. Mannen frågade mig om pengar till en varmkorv. Det kändes inte helt självklart för mig att ge pengarna. Eftersom jag inte visste vad pengarna skulle gå till.


- Ska du verkligen köpa en varmkorv för pengarna? Frågade jag.
- Jag lovar, jag ska inget annat köpa, blev svaret.


Efter att ha tvekat gav jag pengarna till mannen och blickade tillbaka mot korvkiosken. Mycket riktigt mannen köpte sig en varmkorv. En stark lyckokänsla av att ha hjälpt en annan människa spred sig i hela min kropp.


Från mig till er alla en riktigt GOD JUL. Jag vill uppmuntra er alla till att göra en god gärning i jul. Det kan vara allt från att köpa en korv åt den som är hungrig. Till att bjuda någon som inte har råd på julbord. Till att donera större belopp till organisationer som ni vet kämpar i jul. Kom ihåg, fråga alltid dig själv vad pengarna går till och om de verkligen går till rätt ändamål? På så vis kan vi alla fira en meningsfull julafton år 2011. GOD JUL MED GOTT SAMVETE!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln